Néhány hasznos tipp a Google Fotók használatához

Tombol a nyár, sokan kirándulnak, és fényképen örökítik meg a szabadság alatt szerzett élményeiket. A Google alig egy éve indította el online fotómegosztóként a Google Fotókat, ami remek webtárhely is egyben a fotóink számára.

A megújult Google Fotók a Picasa webalbumokat váltotta föl. Bár néhány területen alulmúlja a Picasa képességeit, magánszemélyek, családok és csoportok optimális választása marad, már csak azért is, mert egyszerű módot kínál a fényképek különféle eszközök közötti megosztására.

Nézzük meg kicsit tüzetesebben ezt a szolgáltatást, melynek már havonta több mint 200 millió aktív felhasználója van.

A Google Fotók a Google Drive kiterjesztése, ahol a felhasználók online tárolhatják, szerkeszthetik, rendszerezhetik és megoszthatják a fényképeiket. Lényeges, hogy más online fotómegosztókkal ellentétben a Google Fotók ingyenes, és korlátlan tárhelyet biztosít, amennyiben a fényképeink fájlméretének korlátozását választjuk.

A szolgáltatás többféle megosztási lehetőséget is kínál, bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhető (lelhető fel hozzá Android és iOS-alkalmazás), és hogy kerek legyen a történet, beállítása és használata elég könnyen érthető.

Lehet, hogy a komoly fotósok nem igazán ilyen fotómegosztót keresnek, ám érdemes figyelembe venni, hogy a Google Fotók új szolgáltatás, melyet folyamatosan fejlesztenek.

Úgy tűnik, hogy a Google jelenleg a hétköznapi felhasználóknak szánt frissítésekre összpontosít, mint például a teljes fotógyűjtemény olyan könnyű rendszerezése, biztonsági mentése, kezelése és megosztása, amennyire csak lehet. Az alábbi tippek és trükkök a Google Fotók legjobb funkcióinak használatával fotótárunk rendszerezésében és hatékony optimalizálásában segítenek.

Fényképek feltöltése

Az online fotótároló és -megosztó helyek használhatatlanok, ha a fényképek feltöltése házimunka – szerencsére a Google Fotók esetében ez annyira egyszerű, amennyire csak lehet, nem számít, hogy milyen eszközt használunk.

A fényképek szinkronizálása számítógépről: Ha a böngészőben használjuk a Google Fotókat, akkor a feltöltés háromféle módja közül választhatunk:

  1. A számítógépünk valamelyik mappájából a fotótárba húzhatjuk a képeket.
  2. Az online felöltő használatával (jobbra fent a felhő ikonra kattintva).
  3. Az asztali feltöltővel. Nagyszámú fájl egyszerre történő feltöltése esetén leegyszerűsíti a folyamatot.

A fényképek szinkronizálása telefonról: Sok felhasználó a telefonnal készített fényképeik elsődleges biztonsági mentési helyeként választja a Google Fotókat, hogy tárhelyet takarítsanak meg a telefonjukon. A mobilalkalmazás beállítások menüjében megadhatjuk, hogy a telefon automatikusan végezze el a biztonsági mentést és a szinkronizálást.

Na nem akarunk minden fényképet feltölteni a Google Fotókra, akkor választhatjuk a kijelölt fényképek alkalmazáson keresztüli való feltöltését is.

Fotótárolási beállítások

Feltöltési méret: Amikor a fényképek feltöltéséről döntünk, ne feledkezzünk meg a tárolandó fájl méretéről.

A Google Fotók a "jó minőségű" tárolási lehetőséget ajánlja, ha a telefonnal vagy fényképezőgéppel készített fotóink mérete 16 megapixel alatt van. Így ezért a kissé csökkentett fájlméretért ingyenes, korlátlan tárhelyet kapunk.

Ha viszont tükörreflexes géppel készítjük a fényképeinket, vagy kiváló minőségű nyomtatásra van szükségünk, akkor jobban tesszük, ha az "eredeti" feltöltési méret beállítást választjuk. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az eredeti méretben feltöltött fájlok csökkentik teljes Google Drive fiókunk lemezkvótáját.

Megosztott albumok: A Google Fotók egyik nagyszerű szolgáltatása, hogy az albumokat könnyen megoszthatjuk több közreműködővel. Amint létrehoztunk egy albumot, nyomjuk csak meg a Megosztás gombot, majd engedélyezzük a Fotók hozzáadásának engedélyezése mások számára beállítást. Így a megosztott hivatkozás birtokában bárki tehet fényképet az albumunkba.

A megosztott albumok remek ötlet a folyamatban lévő családi albumokhoz, eseményekhez, melyekről többen készítettek fényképeket, vagy amikor másokkal projekteken működünk együtt. Természetesen a fényképek online megosztásakor nem szabad megfeledkeznünk a biztonsági kockázatokról.

Rendszerezés

A könnyen érthető rendszerezési eszközök tekintetében a Google Fotók egyértelműen kimagaslik a versenytársai közül. A Google Fotók rendszerezési szisztémája a képeinkről rendelkezésre álló információk alapján gyűjteményekbe szervezi a fényképeket. Ezeket a gyűjteményeket időpont vagy dátum, hely, téma vagy a képeken látható objektumok alapján tudja rendszerezni a webalkalmazás. A szűrők és a felismerési lehetőségek még nem hibátlanok, viszont nagyon ígéretesek.

A képek rendezése az elérhető adatok alapján történik

Rendszerezés kulcsszavak alapján: A Google Fotókban az Információ gomb megnyomásával néhány adathoz juthatunk hozzá a feltöltött fényképekről. A rendelkezésre álló mezőbe beírt kulcsszavak alapján később megtalálhatjuk és rendezhetjük a képeket.

Ha egy album szerkesztésekor megnyomjuk a hely gombot, akkor engedélyezhetjük a hely alapján történő rendezést. A Google Fotók automatikusan bele tudja venni ezt az információt, ha a fénykép készítésekor a telefon vagy a fényképezőgép rögzítette a GPS-adatokat, illetve az előzményeink alapján megpróbálja kitalálni a helyet.

Dátum és idő szerinti rendezés: A legtöbb fényképrendszerező platformhoz hasonlóan a Google Fotók a készítés dátuma és időpontja alapján rendszerezi a fényképeket. Ha pontatlan a fényképek dátuma és időpontja, akkor a helyes rendezés érdekében kézzel módosíthatjuk ezt az adatot. Mindössze annyit kell tennünk, hogy Shift+kattintással kijelöljük a módosítandó képeket, majd a jobb felső sarokban a További opciók gombra kattintunk, és a legördülő menüben a Dátum és idő szerkesztése menüpontot választjuk.

Google Fotók

Rendezés tárgy alapján: A Google Fotók be tudja mindegyik képen azonosítani a különféle objektumokat. Ez azt jelenti, hogy a Google össze tudja rendezni a hasonló tartalmú (pl. virágok), beállítású és embereket ábrázoló képeket.

Fényképek keresése

Az egyik legnagyszerűbb dolog a Google Fotókkal kapcsolatban az automatikus rendszerezési szisztéma (és a hozzá tartozó beállítások), ami rendkívül megkönnyíti a fényképek keresését. A keresés funkcióval a leírásban lévő kulcsszavak, hely, személyek és objektumok alapján találhatjuk meg az óhajtott fényképet.

A Google Fotók keresés funkciójának egyik különlegessége, hogy hangulatjelekkel is megtalálhatjuk a képeket. Legyen az napszemüveg, hamburger, boldog arc, kutya, ha van hangulatjele, akkor tiszta sor.

Az albumok szépítése

A Google Fotók fotómegosztó platformként komolyan veszi a feladatát, könnyebbé és esztétikailag kellemesebbé akarja tenni a felhasználók számára a képmegosztást. Az általános albumok bemutatásában jól végzi a dolgát, a fotószerkesztési funkciói elég foghíjasak.

A Google Fotók színszűrői

Képszerkesztés: A közösségi médiában (pl. Instagram, Facebook, a mobiltelefon natív fotószerkesztője) fellelhető többi alapszintű fotószerkesztő programmal összehasonlítva a Google Fotók alulmarad. A szerkesztő eszközök jól működnek, azonban csak néhány áll rendelkezésre. A platform 13 szűrőt, alapvető körülvágás és elforgatás funkciót kínál fel, illetve négy csúszkát a fény, a szín, a kontraszt és a telítettség, valamint a vignetta igazítására.

Ez az a pont, ahol sokan csalódnak, mert a Picasa helyettesítőjét keresik a Google Fotókban. Emiatt másik programot kell használnunk, majd a végleges projektet feltöltenünk a Google Fotókra, és azt megosztanunk. Érdemes Google Drive támogatással rendelkező online képszerkesztőt választanunk, mint a BeFunky Photo Editor, a piZap vagy a Ribbet, ugyanis a Google Fotók beállításaiban a Google Drive engedélyezésével a Google Drive-on tárolt fényképek és videók megjelennek a Fotók mappában.

A fényképek megosztása

A Google Fotók tervezésének fő célja az volt, hogy rendszerezve osszunk meg nagyszámú képet. Sok remek funkció biztosítja a fényképeink megosztását, amikor csak akarjuk, azzal, akivel akarjuk, a választott biztonsági fokozattal.

Megosztási engedélyek: Megosztási engedélyeket egyes albumoknak vagy egyes fényképeknek adhatunk. A megosztás csak akkor lehetséges, ha a képernyő jobb felső sarkában a További opciók ikon legördülő menüjében a Megosztásopciók elemre kattintunk.

Ezen a panelen engedélyeznünk kell A link birtokában bárki láthatja a fotókat beállítást, melynek eredményeként megkapjuk az album vagy a fénykép megosztható hivatkozását. Ezt a hivatkozást a vágólapra másolva és e-mailbe vagy azonnali üzenetbe beillesztve, vagy valamelyik közösségi média gombra kattintva könnyen megoszthatjuk.

A megosztási engedélyeket ugyanebből a menüpontból bármikor visszavonhatjuk, ha amiatt aggódunk, hogy olyasvalaki is megnézte a fényképeinket, akinek nem akartuk megmutatni őket.

Ha a barátainkkal vagy a családtagjainkkal osztunk meg képeket, akkor a Google Fotók néhány beállításával együtt élhetjük át az élményt.

A diavetítés indítása

Diavetítések: Ha egy album képeit nézegetjük, akkor a képernyő jobb felső sarkában nyomjuk meg a További opciók gombot, majd válasszuk a Diavetítés elemet. Így teljes képernyős módban nézhetjük meg az album képeit, a bal alsó sarokban elhelyezett navigációs gombokkal kezelhetjük a vetítést.

Hozzászólások: A Facebookhoz hasonlóan, ha úgy döntünk, hogy engedélyezzük a hozzászólást a fényképekhez és az albumokhoz, akkor a Google-fiókkal rendelkező felhasználók meg tudják írni a gondolataikat és a benyomásaikat. Ez remek módja annak, hogy kapcsolatba lépjenek egymással a képeinket nézegető családtagok és barátok, és felidézzék a képeken látható emlékeket.

Elég a Google Fotók?

A Google Fotók jelenleg egy alapszintű fényképtároló és fotórendszerező eszköz, mely rövid idő alatt a fényképek tárolásának és rendezésének innovatív útjává válik. Bőven van még mit fejleszteni rajta, azonban a platform példát mutat, mely néhány éves növekedéssel hihetetlen dolgokat tudott elérni.

Használod jelenleg a Google Fotókat? Ha igen, akkor miért? Ha nem, akkor miért nem? Ha használod a Google Fotókat, akkor milyen új funkciót látnál szívesen az elkövetkezőkben?Jelentkezz be vagy regisztrálj, ha hozzá kívánsz szólni
  • Még nincs hozzászólás
Ez a webhely cookie-kat használ a hitelesítés, a navigálás és egyéb funkciók kezeléséhez. Webhelyünk használatával Ön elfogadja, hogy ilyen típusú cookie-kat helyezhessünk az Ön eszközére.